ODRŽANI ZINK KOLOKVIJI U 2018 GODINI

Poštovani,

23.5.2018 godine u malom amfitetatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održani su ZINK kolokviji.

Prvi kolokvij, na temu : Analiza romana Il gattopardo u svjetlu kontrastivne lingivistike održala je Ass. Ana Lalić. U prilogu dostavljamo sažetak izlaganja:

“U izlaganju smo analizirali prijevod romana Il gattopardoautora Giuseppea Tomasija di Lampeduse. Koristili smo izdanje izdavačke kuće Feltrinelli na italijanskom jeziku iz 2013. godine i prijevod Mate Marasa iz 1982. godine u izdanju Sveučilišne naklade Liber. Ovaj roman smo izabrali zbog autorove specifične sintakse i leksike koja predstavlja veliki izazov za prevodioce, te je stoga već iz originala jasno da se radi o pogodnom tekstu za kontrastivnu analizu. Proveli smo analitičku analizu korpusa i došli smo do zaključka da se u prijevodu jasno vide razlike između ustrojstva dva jezika. Najveće razlike su se pokazale u glagolskim vremenima, sintaksi, prevođenju (i neprevođenju) stranih riječi i izraza, te na semantičkom i frazeološkom nivou. U radu smo pokazali da prevodilac korektno prevodi italijanski tekst i prilagođava ga jezičkom sistemu bosanskog / hrvatskog / srpskog jezika pronalazeći frazeološke i funkcionalne ekvivalente i prilagođavajući tekst po potrebi, ali i da mjestimično primjećujemo utjecaj stranog jezika u prijevodu kao i određene greške i nepreciznosti.”

Drugi kolokvij, na temu: Humor Mahnitog Orlanda kao rušenje srednjovjekovnih temelja u društvu šesnaestog stoljeća održala je V.ass Mirela Boloban. U prilogu dostavljamo sažetak izlaganja:

“Svoj put do društva šesnaestog stoljeća pronašle su srednjovjekovne vrijednosti i tradicija, a naročito nostalgija koja se očituje u popularnosti djela koja slave kult žene, platonsku ljubav i viteške vrijednosti. Ovim radom će se prikazati način na koji Ludoviko Ariosto, intelektualac dvorjanin, osjeća apsurd ideala na kojima se temelje elitni krugovi i sputavanje vlastite slobode upravo zbog ustaljenih društvenih konvencija i pravila službe kojoj je podređen. Svijet nespretnih vitezova, žena koje pobjeđuju u ključnim borbama, a naročito prikaz velikog franačkog vojskovođe koji je po prvi put u književnosti pomahnitao će biti podloga epske poeme koju će vlastitom originalnošću i narativnim tehnikama izokrenuti i kroz humor, a naročito na ironičan način, utisniti vlastita razmišljanja o apsurdu poretka društva u kojem djeluje i iznijeti modernu misao o slobodi umjetnika.”

Moderator izlaganja bio je Ass. Tomislav Tadić

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s